www.murtronic.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oorzaken en schade

 

 • BIJKOMENDE EFFECTEN VAN “SALPETER”

  Opdat salpeter zich kan ontwikkelen, zijn er 4 elementen nodig :
     - nitraten ;
     - vochtigheid ;
     - poreuze bouwmaterialen ;
     - bacteriën in de grond of in de muur.


  De concentratie van minerale zouten is zichtbaar met het blote oog. Dit zijn sulfaten (magnesium-, sodiumsulfaat) ; nitraten (magnesium- of calciumnitraat, kalksalpeter) of chloriden.

  De witte salpeterbaard is vooral te zien aan de binnenkant van het gebouw. Het is een residu dat het gevolg is van de ontwikkeling van bacteriën die gevoed worden door de ammoniak uit bodemwater en door het calciumcarbonaat dat zich in de muren bevindt. Een verdere transformatie na contact met zuurstof zorgt voor de vorming van calciumnitraat, ofwel salpeter.
  De waterdoortocht onder het gebouw veroorzaakt opstijgend vocht dat de minerale zouten naar de oppervlakte brengt waar ze door verdamping op de muur achterblijven.

  De minerale zouten in het metselwerk verliezen hun watermoleculen en verspreiden zich langs het oppervlak. Een grotere concentratie van deze zouten op de muur kan de indruk geven dat het drogingsproces niet werkt hoewel dit heel goed functioneert. Meer signalen zijn namelijk een teken van effectiviteit (minder vochtigheid).

 

 

 

A.D.E. ® bio tech Proco & Co sprl © 2009